Beste moment

Wanneer drink je welke theesoort? Tips voor elk moment van de dag

Een kopje thee als je uit school kwam, wie kent het niet.. Maar wist je dat Nederlanders steeds meer thee in de ochtend (23%) en avond (20%) drinken?! Laten we beginnen met te zeggen, dat je vooral thee moet drinken wanneer je daar zin in hebt. Alle theesoorten hebben echter wel specifieke eigenschappen die over het algemeen beter zijn voor bepaalde momenten van de dag. In dit blog geven we daarom tips wanneer je welke theesoort het beste kunt drinken.

groene-thee-puritea

OCHTEND & MIDDAG

Thee heeft belangrijke gezondheidseffecten: bescherming van tanden (fluoride), behoud van sterke botten (mangaan), werking van antioxidanten (flavonoïden), etc. Maar er zijn twee belangrijke gezondheidseffecten die de ochtend en middag extra geschikt maken voor theeconsumptie: mangaan levert namelijk ook energie om bepaalde lichaamsprocessen (zoals de darmwerking) te kunnen uitvoeren en cafeïne heeft een stimulerend effect op concentratie en prestatie. Bij de meeste mensen zijn de energieniveaus laag in de ochtend en vlak na een zware lunch. Om optimaal van de hier bovengenoemde voordelen te kunnen genieten kun je dus het beste in de ochtend of middag thee drinken. Zwarte thee en groene thee hebben de meeste bewezen gezondheidseffecten, maar ook oolong thee en witte thee zijn een goede optie.

kruiden-infusie-puritea

AVOND

Net als bij koffie kan men na het avondeten vaak verlangen naar een kopje thee. Ondanks dat thee twee tot drie keer minder cafeïne bevat dan koffie, kun je cafeïne beter zo veel mogelijk vermijden in de avond. Cafeïne kan het namelijk moeilijk maken om in slaap te vallen. Wij adviseren daarom om ’s avonds een infusie te drinken zoals een kruideninfusie, rooibosinfusie of vruchteninfusie. Infusies bevatten namelijk helemaal geen cafeïne. Sommige kruideninfusies, zoals onze Naturally Calm, kunnen zelfs de slaap bevorderen. Als je toch graag een echt kopje thee wilt dan kun je je cafeïne-inname verminderen door kokend water over de thee te gooien, dit water weg te gooien en opnieuw water op de blaadjes te schenken. Op deze manier onttrek je op een gemakkelijke manier 40% van de cafeïne uit thee.

Conclusie: overdag kun je het beste echte thee drinken en infusies zijn de beste keuze voor in de avond. Mocht je toch liever een echt kopje thee in de avond drinken dan is er een trucje waarmee je gemakkelijk je cafeïne-inname vermindert. Drink jij liever ’s ochtends of ’s avonds thee? Laat het ons weten via een van onze social media kanalen (Facebook|Instagram)!

Liefs Puritea