Witte thee

Witte thee

Wat is thee (en wat niet)?

Geniet van de zachtheid van witte thee

Als zacht een smaak heeft, dan is het die van witte thee. Deze delicate, bloemige theesoort vindt zijn oorsprong in Zuid-China en Taiwan, maar is geliefd over de hele wereld. Want witte thee is lekker, maar ook gezond. Voor deze soort plukken theeboeren namelijk alleen de jonge knoppen van de theeplant, waardoor meer antioxidanten bewaard blijven.

De voordelen van witte thee

losse thee

Wat is witte thee?

Witte thee wordt gemaakt van de theeplant Camellia sinensis. Theeboeren plukken niet de theeblaadjes zoals bij groene en zwarte thee, maar de bladknoppen. Deze zijn bedekt met fijne, witte haartjes. Witte thee wordt in de buitenlucht gedroogd en niet geflenst. Omdat er geen oxidatie plaatsvindt zoals bij zwarte thee, blijven veel antioxidanten behouden.

witte thee

Hoe drink je witte thee?

Witte thee bereiden is zo gedaan. Breng water aan de kook en laat afkoelen tot zo’n 80 à 90 graden Celsius.

Voeg de losse witte thee of het theezakje toe en laat de thee vervolgens ruim 3 minuten trekken. Je hoeft tijdens het wachten niet te roeren. De thee is klaar als het water een mooie, goudgele kleur krijgt.

losse thee kopen

Witte thee kopen

Witte thee bestellen is bij Puritea zo gedaan. Je bestelt onze favoriet: Silver Tips losse witte thee en eventuele thee accessoires zoals theeglazen of thee-eieren gewoon op onze website.

Wij zorgen ervoor dat je bestelling binnen drie werkdagen, vers verpakt bij jou thuis wordt bezorgd. Bestel je voor meer dan €40? Dan betaal je geen verzendkosten.

Veel gestelde vragen over witte thee

Hieronder beantwoorden we al je vragen over witte thee.

Alles over witte thee

Voor witte thee plukken theeboeren niet de uitgekomen theeblaadjes, maar alleen de bladknoppen van de theeplant. Deze bladknoppen zijn bedekt met fijne, witte haartjes. Vandaar de naam witte thee!

Witte thee wordt in de buitenlucht gedroogd en niet geflenst. Net als bij groene thee vindt bij witte thee geen oxidatie plaats, waardoor de thee meer antioxidanten bevat dan zwarte thee.

Witte thee maken is gelukkig heel eenvoudig. Breng water aan de kook en laat het afkoelen tot zo’n 80 à 90 graden Celsius.

Voeg drie scheppen losse thee of het theezakje toe en laat de thee vervolgens 3 minuten trekken. Probeer de thee in de tussentijd niet te roeren of door het glas te bewegen. Witte thee is klaar als het water een mooie, goudgele kleur heeft.

Net zoals koffie heeft thee een THT datum (wat staat voor Tenminste Houdbaar Tot). Als je witte thee op een droge, afgesloten plek bewaart, kan je deze tot een jaar na deze datum drinken.

Twijfel je of jouw losse witte thee nog goed is? Ruik er even aan! Als de sterke, intense geur weg is, dan kan je beter nieuwe thee bestellen.

Witte thee komt van dezelfde plant als groene en witte thee: de Camellia sinensis. Het grote verschil is dat voor witte thee alleen de jonge knoppen worden gebruikt en niet de theeblaadjes.

Naast witte, groene thee en zwarte thee zijn er ook nog theesoorten die officieel geen thee zijn. Denk bijvoorbeeld aan rooibos en kruidenthee.

Gezondheid en witte thee

Witte thee drinken is heel gezond, vooral dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten. Hierdoor heeft de theesoort een ontstekingsremmende remming en stimuleert het de celvernieuwing. De fluoride in witte thee is goed voor je tanden en botten en omdat witte thee bijna geen cafeïne bevat, kan je gewoon slapen als je het s’avonds drinkt.

Veel witte thee drinken levert minder klachten op dan bijvoorbeeld groene thee of zwarte thee. Dit komt doordat er veel minder cafeïne in zit. Toch adviseren we om het bij vij kopjes witte thee per dag te houden. Bij een hoge hoeveelheid witte thee krijg je toch cafeïne binnen en daar kan je duizelig van worden of buikpijn van krijgen.

Van alle officiële theesoorten bevat witte thee de minste cafeïne.

Tijdens de zwangerschap kan je dus gerust 1 à 2 kopjes witte thee per dag drinken.

Ben je zwanger en drink je het liefst de hele dag door thee? Stap dan na je tweede kopje witte thee over op infusies zonder cafeïne, zoals rooibos thee of kruiden thee

In witte thee zit een kleine hoeveelheid cafeïne (ook wel theïne genoemd). Deze hoeveelheid (zo’n 10mg) is wel lager dan die in koffie (zo’n 100mg) of zwarte en groene thee (25mg). Als je gevoelig bent voor cafeïne, raden we je aan om niet meer dan 5 kopjes witte thee per dag te drinken.

Ben je een slechte slaper? Drink ‘s avonds liever kruidenthee, vruchteninfusies of rooibosthee.

Hoe drink je witte thee?

Van witte thee kan je gerust 5 koppen per dag te drinken. Zo profiteer je optimaal van de vele antioxidanten die de theesoort te bieden heeft. Omdat witte thee bijna geen cafeïne bevat, kan je er ook in de avond gerust een kopje van nemen. Ook als je zwanger bent kunnen 1 à 2 kopjes witte thee per dag geen kwaad.

Witte thee van hoge kwaliteit is delicaat en bloemig. Waar groene en zwarte thee een uitgesproken smaak hebben, is witte thee juist zacht en ingetogen. Er bestaan veel verschillende soorten witte thee, bijvoorbeeld met witte thee met jasmijn, oranjebloesem of citroen. Al deze smaken hebben iets gemeen: ze zijn subtiel en uitstekend geschikt voor een moment van rust.

De beste kwaliteit

Wij importeren alleen de beste thee uit Sri Lanka: geurig, vers en zonder kunstmatige toevoegingen.