zwarte thee

Zwarte thee

wat is zwarte thee

Zwarte thee in alle soorten en smaken

Bij Puritea kan je kiezen uit veel verschillende zwarte theesoorten. We hebben verschillende Ceylonsmaken, voor ieder moment van de dag. Daarnaast hebben we een pittige Black Mint, een rokerige Lapsang Souchong en een Smooth Chai om bij weg te dromen. In het Verenigd Koninkrijk hebben ze zwarte thee niet voor niets tot kunst verheven. De bekende English Breakfast Tea wordt daar (de hele dag door) gedronken. Op welke smaak trakteer jij jezelf?

De voordelen van zwarte thee

Wat is zwarte thee?

Zwarte, groene en witte thee komen van dezelfde plant: de Camellia sinensis. Na het plukken wordt witte thee direct verhit, bij groene thee worden de blaadjes eerst geflenst en daarna verhit.

Bij zwarte thee worden de blaadjes ook geflenst, maar na het flensen wordt langer gewacht dan bij groene thee. Hierdoor zet het oxidatieproces door en ontstaat een krachtige smaak die zo kenmerkend is voor zwarte thee.

vruchten thee hoe drink je het

Hoe drink je zwarte thee?

Een goed kopje zwarte thee bereid je met zorg. Laat het gekookte water heel even afkoelen, tot het zo’n 90 graden Celcius is. Voeg de losse zwarte thee (in een theezeef of thee-ei) of het theezakje toe en laat de thee vervolgens 2 tot 3 minuten trekken. Roeren is niet nodig.

Hou je van sterke thee? Laat de thee dan nog een extra minuut trekken. Geniet ervan!

losse thee kopen

Zwarte thee kopen

Bij Puritea maken we zwarte thee kopen heel eenvoudig. Je bestelt jouw favoriete smaken
en eventuele thee accessoires zoals theeglazen of thee-eieren gewoon online. Wij zorgen ervoor dat je bestelling binnen drie werkdagen, vers verpakt bij jou thuis wordt bezorgd.

Bestel je voor meer dan €30? Dan betaal je geen verzendkosten.

Veel gestelde vragen over zwarte thee

Hieronder beantwoorden we al je vragen over zwarte thee.

Alles over zwarte thee

Na het plukken worden de blaadjes voor zwarte thee gedroogd en ‘verflenst’. Dit betekent dat de theeblaadjes versneld verwelken (oxideren). Daarna worden de blaadjes verhit om het oxidatieproces te stoppen.

Bij zwarte thee duurt dit oxidatieproces langer dan bij groene en witte thee, waar bijna geen oxidatie plaatsvindt. Daarna worden de gedroogde, zwarte theeblaadjes gewalst en verpakt.

Zwarte thee maken is heel eenvoudig. Breng water aan de kook en laat het afkoelen tot onder de 90 graden Celsius. Voeg de losse thee of het theezakje toe en laat de theevervolgens 2 tot 3 minuten trekken.

Probeer de thee in de tussentijd niet te roeren of door het glas te bewegen. Heb jij jouw kopje thee liever wat sterker? Laat de thee dan nog een extra minuut trekken. 

Net zoals koffie heeft thee een THT datum (wat staat voor Tenminste Houdbaar Tot). Als je zwarte thee op een droge, afgesloten plek bewaart, kan je deze tot een jaar na deze datum drinken. Twijfel je of jouw zwarte thee nog goed is? Ruik er even aan! Als de sterke, intense geur weg is, dan kan je beter nieuwe thee bestellen.

Zwarte thee komt van dezelfde plant als groene en witte thee: de Camellia sinensis. Alle andere theesoorten zijn officieel geen thee. Denk bijvoorbeeld aan rooibos, vruchteninfusies en kruidenthee. Dat wil overigens niet zeggen dat deze soorten minder lekker zijn! 

Gezondheid en zwarte thee

Zwarte thee heeft veel gezondheidsvoordelen. Zo zijn de antioxidanten in zwarte thee goed voor je hart, bloedvaten en hersenen. Ook verlaagt zwarte thee het ‘slechte’ LDL-cholesterol in je lichaam.

Zwarte thee verlaagt de bloeddruk en het bloedsuikergehalte, en de cafeïne verhoogt bovendien je concentratie.

Naast al deze voordelen zorgt zwarte thee er ook voor dat je genoeg drinkt op een dag. Als je meer dan drie koppen zwarte thee per dag drinkt, kan je daar last van krijgen. Denk aan duizeligheid en buikpijn. Ook kan veel zwarte thee laat op de avond zorgen dat je minder goed inslaapt.

Drink tijdens het eten liever water of een kruidinfusie. De tannines in zwarte thee staan de opname van ijzer uit je voedsel namelijk in de weg. 

Van alle theesoorten bevat zwarte thee de meeste cafeïne (25mg per kopje), wat tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Ben je zwanger en kan je jouw kopje thee niet missen? Kies
dan voor theesoorten of infusies zonder cafeïne, zoals rooibos of kruidenthee. Een kopje witte thee op z’n tijd kan geen kwaad: hierin zit bijna geen cafeïne. 

Ja, in zwarte thee zit cafeïne (ook wel theïne genoemd). De hoeveelheid cafeïne in een kopje thee (zo’n 25mg) is wel lager dan die in koffie (zo’n 100mg), maar als je gevoelig bent voor cafeïne merk je wel degelijk een effect.

Ben je een slechte slaper? Drink ‘s avonds dan kruidenthee of rooibosthee. Witte thee is ook een optie, hierin zit slechts 10mg cafeïne.

Hoe drink je zwarte thee?

Wij raden je aan om rond de 3 koppen zwarte en groene thee per dag te drinken. Zo profiteer je van de vele gezondheidsvoordelen zonder last te hebben van de nadelen van cafeïne.

Hunker je na 3 kopjes zwarte en groene thee naar meer? Stap dan over op witte thee (minder cafeïne) of rooibos, vruchteninfusies en kruidenthee (helemaal geen cafeïne).

Zwarte thee van hoge kwaliteit is vaak krachtig en aromatisch, maar nooit bitter. Omdat er zoveel soorten zijn, bestaan er ook veel verschillende smaken. Zo heb je zoete en fruitige zwarte thee, maar ook diepe, donkere soorten met tonen van kaneel, kardemom en kruidnagel. Publieksfavoriet Earl Grey herken je aan de krachtige citrussmaak van bergamotolie.

De beste kwaliteit

Wij importeren alleen de beste thee uit Sri Lanka: geurig, vers en zonder kunstmatige toevoegingen.