Hoe blijf je gezond in de winter?

Hoe blijf je gezond in de winter? De ultieme toolkit

Hoe blijf je gezond in de winter? Lees hier tips hoe je gezond én blij door de donkere maanden komt.
Vriendinnendag pandemie-stijl: 5 activiteiten voor thuis Lezen Hoe blijf je gezond in de winter? De ultieme toolkit 6 minuten Volgende Hoe maak je ijsthee?

Hoe blijf je gezond in de winter? Het klinkt als zo’n simpele vraag. Een paar extra multivitaminen erin en een grote sjaal om, toch? Nou, niet helemaal. Wij westerlingen spenderen het grootste gedeelte van de wintermaanden binnenshuis en dat zorgt voor een paar extra gezondheidsuitdagingen. Daarom hebben wij de ultieme toolkit vol tips gemaakt waarmee jij jezelf winterproof maakt. En jawel: de kop dampende thee, de kruik en warme sloffen komen allemaal voorbij. Want het moet wel leuk blijven.

De winter is letterlijk en figuurlijk donker

De winter heeft veel voordelen. We kunnen gezellig tegen elkaar aankruipen, kaarsjes branden en warme chocolademelk drinken. Maar er kleven ook nadelen aan het koudste seizoen. De winter is letterlijk en figuurlijk de donkerste periode van het jaar. We zijn vaak minder actief, zitten veel thuis en vangen minder zonlicht. Dat heeft invloed op onze fysieke én mentale gezondheid. Zo kan het gebeuren dat je je in januari lichamelijk niet helemaal lekker voelt en ook nog eens last hebt van de blues. Dat is niet zo raar: je lijf mist de zon! Gelukkig hoeft je goede humeur niet te wachten tot april. Met een paar simpele tips maak jij jezelf helemaal winterproof.

De winter is letterlijk en figuurlijk donker

1. Ga naar buiten (en niet alleen voor die vitamine D)

Zoals gezegd is zonlicht enorm belangrijk. Zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D in ons lichaam waardoor we beter bestand zijn tegen ziektes. Maar zonlicht heeft ook invloed op onze hormoonhuishouding en stimuleert de aanmaak van endorfine. En van endorfine word je blij! Ook serotonine en cafeïne worden gestimuleerd als je genoeg zonlicht krijgt. Samen zorgen deze stofjes voor een flinke dosis geluk en energie. Wil je je lichaam en geest een boost geven? Dan moet je dus naar buiten! Ook kan je tijdens de wintermaanden extra vitamine D nemen in de vorm van supplementen. Neemt niet weg dat die wandeling nog steeds een goed idee is. Buitenlucht maakt je namelijk mentaal weerbaarder en rustiger, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Ga naar buiten (en niet alleen voor die vitamine D)

2. Balanceer warmte en buitenlucht

“Doe je jas aan, anders word je ziek!” Wie heeft het niet van z’n moeder gehoord als kind? Interessant weetje: het is een fabel. Zonder jas naar buiten gaan is geen ziekmaker. Ziek word je van een virus. En zo’n virus pik je grappig genoeg vooral op als je binnen bent. Wel ben je vatbaarder voor ziektes als je het langdurig koud hebt. Je lichaam is dan vooral bezig warm te blijven en kan daardoor minder hard optreden tegen indringers. Ons advies? Ga op zoek naar de perfecte balans tussen warmte en buitenlucht. Ga vaak de deur uit, maar zorg dat je het niet te koud krijgt. En zet binnen geregeld de ramen open voor wat frisse lucht, maar zorg ook voor warme thee, kruiken en fijne pantoffels. Als je de balans gevonden hebt, is je lichaam altijd warm genoeg om virussen af te weren en is je huis “luchtig” genoeg om die virussen geen kans te geven.

Dit advies is wat lastiger dan gewoon je jas aan doen als je naar buiten gaat, maar wel een stuk effectiever.

Balanceer warmte en buitenlucht

3. Blijf bewegen

Als je het koud hebt, is het heel aantrekkelijk om op de bank te blijven zitten. Maar beweging buiten zorgt er juist voor dat het warmer krijgt als je binnen bent! Beweging stimuleert namelijk de bloedsomloop, waardoor je minder last hebt van die ijskoude tenen en vingers. Bovendien: met een half uurtje per dag aan beweging maak je een groot verschil voor je mentale gezondheid, je stresslevels en je slaapritme. Ben je geen sporter? Wandelen werkt ook! Iedere dag een rondje lopen is daarnaast de ideale manier om te beginnen met hardlopen. Bouw het wandelen langzaam op naar joggen en voor je het weet, ben je wél een sporter. Hier vind je een aantal handige basisregels voor als je wilt starten met hardlopen.

Blijf bewegen

4. Verzorg jezelf (en ga all-in)

In de winter droogt je huid sneller uit doordat de luchtvochtigheid zowel binnen als buiten lager is dan in de zomerperiode. Gebruik daarom een goede bodylotion en dag- en nachtcrème. Je kunt je lichaam het beste direct na het douchen insmeren. Ook van binnenuit kun je het vochtgehalte van je huid op peil houden, namelijk door voldoende water (of thee!) te drinken. Het liefst minimaal twee liter op een dag. Vind je dat moeilijk? Kies dan een paar lekkere theesmaken uit en wissel af. Een andere manier om je huid gezond te houden in de winter is door kou met warmte af te wisselen. Ga bijvoorbeeld geregeld naar de sauna, of zet je douche een minuut op koud. De eerste keer is dat allesbehalve fijn, maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat. En bovendien: hoe beter je je voelt de rest van de dag!

Verzorg jezelf (en ga all-in)

5. Zorg voor extra downtime

Rust en ontspanning zijn altijd belangrijk. Maar in de winter moet er een schepje bovenop. Je lichaam moet dan harder werken om warm te blijven en het gebrek aan daglicht te compenseren. Zorg er daarom voor dat je juist in de winter voldoende me-time in je agenda plant. Ren jezelf niet voorbij, ook al heb je het druk met feestdagen, deadlines, huishouden en je sociale leven. Of beter nog: zet al die verantwoordelijkheden om in voordelen! Gebruik je sociale netwerk om samen te ontspannen, beweeg om gezond te blijven en doe het huishouden als je even pauze wilt van je werk. Stop op tijd met werken ’s avonds, kijk die ene film, drink zoveel warme drankjes als je op kunt en ga vroeg slapen. Heb je moeite met inslapen? Hier lees je hoe een slaapmeditatie helpt om ’s avonds te ontspannen.

Zorg voor extra downtime

Hoe blijf je gezond in de winter?

Met onze tips wordt het makkelijker om gezond én blij de winter door te komen. Een winterslaap is dus echt niet nodig (maar een dutje kan wel heel lekker zijn op z’n tijd). Enjoy en denk goed aan jezelf! Hoe blijf je gezond in de winter en hoe zorg jij ervoor dat je lekker in je vel zit in de winter? Laat het ons weten via een van onze social mediakanalen (Facebook / Instagram)!

De beste kwaliteit

Wij importeren alleen de beste thee uit Sri Lanka: geurig, vers en zonder kunstmatige toevoegingen.

SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Ontvang 10% korting op je volgende aankoop én als eerste nieuws en aanbiedingen door je aan te melden voor onze nieuwsbrief.