We letten met z’n allen steeds meer op onze gezondheid. Het verklaart de populariteit van sportscholen, alcoholvrijbier en uiteraard: de superfoods. Dit voedsel barst van de voedingsstoffen en antioxidanten die onze energie, huid, haar en stofwisseling een boost geven. Nu is er niks mis met superfoods, maar wist je dat het ook makkelijker kan? Jouw vertrouwde kopje thee bevat namelijk óók een schat aan gezonde eigenschappen. Wat de gezondheidseffecten van thee precies zijn, lees je in dit blog.
Wat is thee (en wat niet)?
Alle thee wordt gemaakt van bladeren van de theeplant Camellia sinensis (voor het hele verhaal, zie dit blog). Deze plant brengt zwarte, witte, groene en oolong thee voort. Het verschil tussen deze theesoorten zit ‘m in het productieproces:
- Zwarte thee: dit zijn bladeren die volledige oxidatie hebben ondergaan tijdens het productieproces
- Groene thee: dit zijn bladeren die minimale oxidatie hebben ondergaan tijdens het productieproces
- Witte thee: dit zijn de eerste jonge knoppen van de theeplant die geen oxidatie hebben ondergaan tijdens het productieproces
En dan zijn er ook nog soorten die officieel geen thee genoemd mogen worden, omdat ze niet worden gemaakt van bladeren van de theeplant. Deze theesoorten noemen we daarom infusies:
- Kruideninfusie: een aftreksel van kruiden en/of specerijen
- Rooibosinfusie: een aftreksel van gedroogde bladeren van de rooibosplant
- Vruchteninfusie: een aftreksel van gedroogde vruchten
In dit blog bespreken we alleen de gezondheidseffecten van thee van de enige echte theeplant. Komt de Camellia sinensis niet voor in je glas? Dan kan de infusie nog steeds gezond zijn, maar verschillen de gezondheidseigenschappen. Zo hebben alle kopjes thee én infusies een positief effect op je gezondheid, alleen al omdat je lichaam water nodig heeft en de warmte ontspannend werkt.
De gezondheidseffecten van thee (én de nadelen)
Theesoorten zoals zwarte thee en groene thee komen met hun eigen gezondheidseffecten, maar ze hebben er ook een aantal gemeen. In alle thee zit bijvoorbeeld veel fluoride en mangaan, wat positieve effecten heeft op de gezondheid. Verder bevatten ze flavonoïden, tannine en cafeïne. Over deze stoffen zijn meerdere claims gedaan, waarvan het overgrote deel positief. We nemen ze hieronder met je door.
Gezondheidsvoordelen van thee
- Fluoride helpt bij de bescherming van je tanden. Als fluoride wordt opgenomen door het tandglazuur, zijn je tanden beter bestand tegen tandbederf.
- Mangaan helpt bij het leveren van energie om bepaalde lichaamsprocessen te kunnen uitvoeren (de energiestofwisseling) en draagt ook bij aan het behoud van sterke botten.
- Flavonoïden zouden beschermen tegen kanker doordat ze werken als antioxidant. Er zijn echter nog niet voldoende studies die dit aantonen.
Gezondheidsnadelen van thee
- Tannines kunnen mineralen (zoals calcium en ijzer) binden waardoor ze niet meer beschikbaar zijn voor opname in de darm. Dit effect is echter minimaal, zolang je een gevarieerd dieet hebt.
- In thee zit cafeïne en te veel cafeïne kan het moeilijk maken om in slaap te vallen. Toch is thee de betere keuze als je moet kiezen tussen thee en koffie. Thee bevat namelijk twee tot drie keer minder cafeïne dan koffie. Wil je zeker zijn van een goede nachtrust? Ga dan voor een kruideninfusie.
- Door vervuiling tijdens het oogsten kunnen kleine hoeveelheden plantengifstoffen voorkomen. Bij een gevarieerde voeding blijkt dit echter geen noemenswaardig effect te hebben.
Thee als medicijn
Naast de gezondheidseffecten van thee tonen diverse wetenschappelijke onderzoeken ook aan dat thee specifieke effecten kan hebben bij bepaalde ziektebeelden. Deze effecten zijn vooral positief, zo meldt de Consumentenbond:
- Er is aangetoond dat het drinken van groene of zwarte thee de kans op een beroerte verkleint.
- Verschillende onderzoeken tonen aan dat drie koppen groene thee of vijf koppen zwarte thee per dag de bloeddruk verlaagt.
- Ook is er bewijs gevonden dat drie koppen groene thee per dag het LDL-cholesterol verlaagt. Dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten.
- Aannemelijk is dat het drinken van ten minste vier koppen groene of zwarte thee samenhangt met een lager risico op diabetes type 2.
Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) moeten juist uitkijken met thee. Theedrinken kan hun darmklachten namelijk verergeren. Bij blijvende klachten is het altijd aan te raden met je huisarts te overleggen.
Hoe zit het met infusies?
Naar de effecten van infusies is nog weinig onderzoek gedaan. Het grootste voordeel van infusies is dat ze geen cafeïne bevatten. Dat maakt ze ideaal voor de late avonduren. Let wel op bij sommige kruiden. Zo kunnen zoethout en sterrenmix de bloeddruk verhogen en bevatten venkel en anijs bepaalde plantengifstoffen. De gevaren zijn echter beperkt, zeker als je gevarieerd eet.
Conclusie
De gezondheidseffecten van thee zijn wetenschappelijk bewezen, met zwarte thee en groene thee als grote winnaars. Maar ook voor andere theesoorten en infusies valt veel te zeggen, alleen al omdat je ze helpen om aan de 1,5 tot 2 liter vocht per dag te komen.
Voor welke theesoort kies jij en waarom? Laat het ons weten via de socials (Facebook / Instagram)!