Slaapmeditatie

Beter slapen dankzij slaapmeditatie - zo werkt het

In dit artikel ontdek je hoe slaapmeditatie je helpt om ontspannen in slaap te komen én overdag je stresslevels laag te houden. Lees verder!

Kom jij moeilijk in slaap? Dan is de kans groot dat je hoofd ’s avonds te vol zit. Niet zo gek, want er gebeuren nu eenmaal een hoop dingen op een dag. Nu kunnen we zeggen: “Maak je niet zo druk en drink een kop thee”, maar zo makkelijk is het natuurlijk niet. Daarom lees je in dit blog over slaapmeditatie: dé manier om je stresslevels aan te pakken voor je gaat slapen. Scroll ook even omlaag voor de geleide slaapmeditatie met een Sri Lankaans tintje!

Waar komt die stress vandaan?

Belangrijk om te weten is dat we de hoge stresslevels niet eigenhandig veroorzaken. We leven nu eenmaal in een drukke wereld die via tv en smartphone 24/7 bij ons aanklopt. Vrienden willen je spreken, familie vraagt wanneer je weer eens langskomt en een veeleisende baas kan ook flink op je zenuwen werken. De stress die hierdoor ontstaat, is op zichzelf niet zo gevaarlijk. Het probleem zit ‘m in een gebrek aan downtime. Even niets doen en ontspannen is noodzakelijk om een druk leven aan te kunnen en juist daar maken mensen te weinig tijd voor. Met andere woorden: we doen niet zozeer te veel, we laden te weinig op!

Waar komt die stress vandaan?

Begin bij je slaaptekort

De oplossing voor hoge stresslevels lijkt daarom simpel: behandel jezelf net zo goed als je smartphone en zorg dat je op tijd oplaadt. Dat klinkt natuurlijk makkelijker dan het is. Als je het druk hebt, kan tijd maken voor ontspanning voelen als een extra verplichting. Daarom raden we je aan om te beginnen bij je slaap. Daar valt namelijk enorm veel te winnen. Als je gestrest bent, kom je minder makkelijk in slaap. Hierdoor krijg je niet altijd genoeg slaap en dat maakt je weer moe. Zo kan het gebeuren dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt. De gedachte” ik moet nu slapen!” helpt ook niet mee. Door voor het slapen gaan wat tijd voor jezelf te nemen, sla je twee vliegen in één klap: je leert tijd te maken voor jezelf én je slaapt beter. En dan wordt die vicieuze cirkel een opwaartse spiraal.

Begin bij je slaaptekort

Tijd maken voor je gaat slapen - simpele tips

Benieuwd hoe je meer ontspanning inbouwt in je avond? Begin dan met deze eenvoudige tips:

#1. Beperk je schermgebruik
Gebruik geen schermen meer vanaf anderhalf uur vóór je gaat slapen. Niet alleen is het effect van blauw licht uit schermen slecht voor je slaapritme; ook houden telefoons, tv’s en tablets je hersenen actief. En dat is onhandig als je probeert om tot rust te komen.

#2. Drink thee
Van theedrinken warm je op en dat heeft een rustgevende werking op je lichaam. Theïne kan je juist wakker houden, drink ’s avonds daarom thee zonder theïne. Wil je ook ’s avonds je favoriete thee blijven drinken? Laat je thee dan een minuut trekken en gooi je glas weer leeg. Gebruik dezelfde thee voor een nieuw glas kokend water. Het resultaat: dezelfde smaak, minder theïne.

#3. Beweeg (maar niet te veel)
Bewegen voor je gaat slapen helpt je lichaam om melatonine aan te maken. En zoals je weet, helpt melatonine om in slaap te komen. Maak daarom eens een avondwandeling na het eten! Zo stimuleer je de aanmaak van melatonine, ben je weg van je schermen én heb je een momentje voor jezelf. Win-win-win. Kijk wel uit met intensief sporten: daar word je juist weer wakker van.

Tijd maken voor je gaat slapen

De kracht van slaapmeditatie

Ben je klaar voor wat grover geschut? Probeer dan eens een slaapmeditatie. Een slaapmediatie helpt je lichaam ontspannen en maakt je hoofd leeg: twee belangrijke voorwaarden om goed in slaap te komen. De slaapmeditatie doe je vlak voordat je naar bed gaat en het liefst in een kalme omgeving zonder prikkels. Ben je al bekend met meditatie? Dan kan je gewoon je favoriete manier van mediatie gebruiken. Heb je nog nooit gemediteerd en kan je wel wat hulp gebruiken? Hieronder vind je een aantal slaapmeditatie opties:

  • Calm: een app met honderden meditaties voor minder stress en een betere nachtrust 
  • Headspace: een mooi vormgegeven app die je dagelijks herinneringen stuurt 
  • Mindfulness Coach van VGZ: een no-nonsense Nederlandstalige meditatie-app voor wie niet zo houdt van zweverige muziek 
  • Insight Timer: een app die zeer makkelijk in gebruik is en aan te passen is op jouw voorkeuren (om in Sri Lankaanse sferen te blijven: luister eens naar deze slaapmeditatie, die je in gedachten naar de kust van Sri Lanka brengt)

Kracht van slaapmeditatie

Slaap lekker!

Wat doe jij ’s avonds om te ontspannen? Deel jouw ontspanningsmomentje via onze socials (Facebook / Instagram) en gebruik #puriteamoment in je bericht.

SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Ontvang 10% korting op je volgende aankoop én als eerste nieuws en aanbiedingen door je aan te melden voor onze nieuwsbrief.